Blog

Safe roads for Malawi

terug naar overzicht

SAFE ROADS FOR MALAWI ❤️

Begin 2018 gingen we met een 20-tal Jong-Humania’s op rondreis in Zambia en Malawi. We maakten er kennis met de Tongole Foundation die samen met de lokale gemeenschappen de levensstandaard voor zoveel mogelijk mensen wil verbeteren. Veel mensen in de regio leven, net als de rest van het land, in extreme armoede en moeten leven van minder dan een dollar per dag.

Dankzij de opbrengst van onze Wokdag en Bowls for Charity konden we in 2019 - 2020 de renovatie van een schooltje steunen. Dit jaar starten we samen een project rond verkeersveiligheid op.

In Malawi vormen verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren van 5 tot 29 jaar. Ze doden meer dan malaria. De strijd voor verkeersveiligheid zou daarmee een nationale prioriteit moeten zijn. Helaas is er, zeker buiten de grotere steden, nog steeds veel nood aan bewustmaking, educatie en aangepaste verkeersinrichting.

Meer dan driekwart van alle schoolkinderen lopen naar school, soms zelfs tot 6 kilometer per dag. Ongelukken komen vaak voor omdat kinderen moeten oversteken waar geen oversteekplaatsen voor voetgangers of verkeersborden zijn.

Na overleg met lokale partners willen we deze zaken samen realiseren:

  • het creëren van veilige oversteekplaatsen op wegen in de buurt van scholen
  • het onderwijzen van kinderen over verkeersveiligheid
  • het onderwijzen van verkeersregelaars en het vergroten van het algemene bewustzijn over verkeersveiligheid
  • samenwerken met de verkeerspolitie en het directoraat Verkeersveiligheid ifv de plaatsing van verkeersborden